trawapszeniczna

Trawa pszenicy (wheatgrass)

Najbardziej znana ze wszystkich produktów zielonych ze względu na jej zalety żywieniowe. Zielona pszenica podbiła świat poprzez korzyści zdrowotne, wynikające z jej spożywania. Lecz zielona pszenica nie jest tylko produktem do wytwarzania soków, smakuje również doskonale w smoothies.

 

Zielona pszenica jest jednym z najbardziej popularnych produktów zielonych, korzystnie wpływających na Twoje zdrowie. Obfite ilości chlorofilu, beta-karoten, enzymów, witamin i minerałów przyciągnęły uwagę entuzjastów zdrowego żywienia na całym świecie. Chociaż najbardziej znana w postaci soku lub proszku, świeża trawa zielonej pszenicy jest również wspaniałym produktem dla zielonych smoothies. Łączy w sobie zalety żywieniowe i naturalną słodycz, która nie jest obecna w większości zielenin.

Niezwykle wydajne źródło:

Witaminy E
Witaminy C
Kwasu foliowego
Żelaza
Magnezu
Substancji włóknistych


Wykorzystanie zielonej trawy pszenicznej w celach zdrowotnych zaczęło się w roku 1930, kiedy Charles Schnable przeprowadził eksperymenty, polegające na doprowadzeniu do zdrowia swoich skrajnie wycieńczonych kur. Wyniki tych doświadczeń były tak niezwykłe, że doprowadziły do wprowadzenia do sprzedaży puszkowanego proszku zielonej pszenicy Schabie w drogeriach, w roku 1940. Obecnie, zielona pszenica stała się podstawą harmonii zdrowia na całym świecie, w pijalniach soków, kawiarniach smoothie oraz tabletek lub proszku w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania zielonej pszenicy są różnorodne, bardzo ważnymi aspektami są: profilaktyka raka, detoksykacja, poprawa przepływu krwi, poprawa trawienia i ogólnego samopoczucia. Tabletki i proszki, wytwarzane na bazie zielonej pszenicy, są bardzo powszechne w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w sekcjach zdrowia większości supermarketów. Świeża zielona pszenica staje się również powszechnym produktem w sklepach, które prowadzą sprzedaż świeżych produktów organicznych. Oczywiście, nie ma nic lepszego niż uprawa zielonej pszenicy we własnym zakresie.