liscierzepy

Liście rzepy (turnip greens)

Rzepa jest najczęściej kojarzona ze swoimi smacznymi bulwami, lecz jej zielone liście są również bardzo pożywną częścią tej rośliny. Z uwagi na zawartość naturalnej witaminy C i E, są one nieocenione w profilaktyce grypy i przeziębień. Stanowią również znakomite źródło kwasu foliowego i łatwo przyswajalnego wapnia.

Zielone liście rzepy są idealnym produktem medycyny naturalnej. Stwierdzono, że surowe liście rzepy są źródłem naturalnych składników odżywczych oraz witaminy E i witaminy C. Ponadto, zawierają one wielkie ilości łatwo przyswajalnego wapnia, kwasu foliowego, wszystkich niezbędnych aminokwasów oraz beta-karotenu i witaminy K.


Niezwykle cenne źródło:

Witaminy E
Witaminy K
Witaminy A
Witaminy C
Kwasu foliowego
Żelaza
Magnezu
Wapnia
Białka (zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy)
Substancji włóknistych

Większość ludzi zna rzepę dzięki jej smacznym jadalnym bulwom, ale liście tej rośliny mają również wielką wartość odżywczą. Rzepa jest uprawiana od prawie 4000 lat, a większość znanych dziś odmian została wyhodowana przez starożytnych Greków i Rzymian.

Jeśli chcesz mieć codziennie świeże liście rzepy, warto się zastanowić nad jej uprawą we własnym zakresie. W większości sklepów liście rzepy nie są sprzedawane oddzielnie, ale jedynie jako dodatek do smacznych bulw tej rośliny. Powinniśmy znaleźć sposób, aby uświadomić producentom rzepy, że również jej liście stanowią pełnowartościowy produkt spożywczy.
Liście rzepy mogą być przechowywane w lodówce bez bulwy i korzeni do czterech dni.