kapustasitowata

Kapusta sitowata - liście gorczycy

Znana przede wszystkim ze swoich nasion, gorczyca to bardzo skuteczny produkt zapobiegający nowotworom, z wielką zawartością przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Godne polecenia są również zielone liście tej rośliny, które nie powinne być pomijane przy przyrządzaniu zdrowych potraw.

Liście gorczycy, znane również jako kapusta sitowata, są nieco mniej znanym produktem zdrowego odżywiania, z wielką zawartością antyoksydantów (przeciwutleniaczy) oraz witamin i minerałów. Jak wszyscy przedstawiciele rodziny kapust (Brassica), kapusta sitowata zawiera biologicznie aktywne substancje odżywcze (tzw. fitonutrients), wspomagające walkę z rakiem.

Niezwykle cenne źródło:

Witaminy A, witaminy K, witaminy C, witaminy E
Potasu
Żelaza
Manganu
Wapnia
Magnez
Kwasu foliowego
Potasu
Białka
Substancji włóknistych

Uważa się, że gorczyca pochodzi z wschodniej części Morza Śródziemnego.
Liście tej rośliny nadają potrawom ostrego, pieprznego smaku. Znane jest wiele odmian, począwszy od łagodnej, po bardzo pikantne, o liściach płaskich, zębatych lub zakręconych. Gorczyca jest dostępna przez cały rok, lecz najlepiej smakuje w miesiącach zimowych i wczesną wiosną, od grudnia do kwietnia. Liście gorczycy są produktem profilaktyki nowotworowej, obniżają ciśnienie, łagodzą przebieg zapalenia stawów oraz dolegliwości związane z menopauzą.