mniszek

Mniszek lekarski

Pospolita roślina, utrapienie właścicieli trawników i pól golfowych, spotykana w większości krajów całego świata, to bardzo wydajne źródło beta-karotenu, witaminy A, oaz, według ostatnich doniesień, witaminy D i łatwo przyswajalnych minerałów.

Mniszek lekarski to istna skarbnica przeciwutleniaczy, naturalnego beta-karotenu, trzecie pod względem zawartości naturalne źródło witaminy A. Spożywanie liści tej rośliny jest niezwykle korzystne dla trawienia, wspiera prace wątroby i nerek. Warto dodać, że korzeń mniszka lekarskiego zawiera naturalną insulinę.

Wartościowe źródło:

Witaminy A, witaminy K, witaminy C, witaminy E
Witaminy B6
Wapnia
Żelaza
Potasu
Magnezu
Manganu
Fosforu
Białka
Substancji włóknistych

Powszechnie uważany za szkodliwy chwast, który atakuje trawniki, ale wysoko ceniony przez entuzjastów i smakoszy zielonych smoothies. Chociaż mniszek lekarski jest uważany za roślinę o gorzkim smaku, to młode liście tej rośliny są delikatne i prawie wcale nie mają goryczy. Mniszek lekarski znany jest jako produkt wspierający odchudzanie, czego dowiodły badania laboratoryjne. Stanowi ponadto bardzo efektywne wsparcie dla pracy wątroby i nerek.