porady

PORADY UŻYTKOWANIA

Wpierw należy umieścić w kielichu blendera składniki płynne sporządzanej potrawy, a dopiero potem pozostałe komponenty.

Zaleca się pocięcie jarzyn, owoców i innych porcji żywności na małe kawałki, aby ułatwić im cyrkulację wokół ostrzy tnących.

Należy zawsze pozostawić w kielichu wolną przestrzeń z uwagi na możliwy wzrost objętości zblendowanej mieszanki. Powinna ona wynosić około 1/3 pojemności kielicha, a nawet więcej, w przypadku przetwarzania bardzo rzadkich lub gorących płynów.

Zachowaj ostrożność podczas blendowania gorących płynów – pozostaw więcej miejsca na wzrost objętości, usuń zatyczkę kielicha, aby powstająca para miała gdzie uchodzić z naczynia i koniecznie zaczynaj blendowanie na niskiej prędkości.

Nigdy nie należy używać blendera bez prawidłowo osadzonego kielicha w podstawie urządzenia.

Nie należy używać blendera bez założonej pokrywki na kielichu. Nawet najdrobniejsza cząstka żywności, wyrzuconej z blendera bez założonej pokrywy, może spowodować wielkie szkody

Nigdy nie wkładaj niczego poza popychaczem do pracującego blendera.

Podczas pracy blendera zawsze przytrzymuj pokrywę kielicha

Przy zmianie prędkości lub trybu pracy, blender powinien się wpierw całkowicie zatrzymać.

Nigdy nie zanurzaj podstawy blendera w wodzie.

Nigdy nie myj kielicha blendera w zmywarce